4 gün süren kongreye 1100 'ün üstünde iç hastalıkları ve nefroloji uzmanı, diyaliz hekimi, hemşiresi ve akademisyeninin katıldığı bildirildi.
Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısına; Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş,Derneğin 2. Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Dr. Mustafa Arıcı, Derneğin Saymanı Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri, Prof. Dr. Siren Sezer ile Prof. Dr. Bülent Tokgöz katıldı.
"2017 Yılında 3 Bin 330 Hastaya Böbrek Nakli Yapıldı"
Prof. Dr. Kenan Ateş, böbrek kayıt sistemi hakkında bilgi verirken “Biz 28 yıldır Türkiye'de böbrek hastalıkları, diyaliz ve transplantasyon verilerini topluyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın veri tabanından da yararlanıyoruz. 2017 yılı verilerine göre ülkemizde 9 bin 676 hemodiyaliz, 876'sı periton diyalizi olmak üzere 10 bin 500 civarında hasta yeni tedavi olarak diyalize başladı. 2017 yılı içinde toplam 3 bin 330 hastaya 3 bin 342 böbrek nakli yapıldı. 12 hastaya iki kez nakil yapılmış. 2017 yılı sonu rakamlarına göre 58 bin 635 hemodiyaliz, 3 bin 346'sı periton diyalizi, 15 bini böbrek nakli olmak üzere 77 binin üzerinde diyaliz ve böbrek nakli ile yaşamını sürdüren hasta var"dedi.
"Diyaliz Hasta Popülasyonu Yaşlanıyor"
Son dönem böbrek yetmezliği hasta sayısında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artış yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Kenan Ateş, şunları söyledi:
"2012 yılında hastalığın sıklığı milyon nüfus başına 395'ti, günümüzde milyon nüfus başına 957'ye ulaştı, 15 yıllık sürede 2.5 katlık artış var. 2002'den 2015 değişim izlendiğinde Türkiye dünyada en fazla artan on ülke arasında yer alıyor. Ülkemizde de hemodiyaliz ana diyaliz yöntemidir. Yüzde 95'i hemodiyaliz yüzde 5'i periton diyalizi alıyor. 2008 yılından itibaren periton diyaliz sayısında bir azalma görüyoruz.Diyalize yeni başlayan hastaların üçte birinden fazlasını şeker hastalı oluşturuyor. Diyaliz hasta popülasyonu giderek yaşlanıyor. Şuanda diyaliz hastalarının yarısından fazlası 65 yaşın üzerinde ."
"60 Bini Aşan Diyaliz Hastası Var"
Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş da konuşmasında özetle şu bilgileri paylaştı:
" Türkiye'de 60 bini aşan diyaliz hastası var.Bu hastalar için en iyi tedavi böbrek naklidir. Ancak son dönem böbrek yetmezliğine düşen hastaların umutsuzluğa kapılmaması gerekir.Çeşitli nedenlerle nakil olamayan hastalara hemodiyaliz ve periton diyalizle çok iyi bir yaşam süresi sunuluyor. Eskiye göre modern cihazlar var. Ülkemizin her tarafında özel ve devlet olmak üzere yaygın şekilde hemodiyaliz merkezleri var. Özel sektörün ulaşmadığı yere de devlet ulaşıyor. İsteyen hemodiyaliz hastalarına evlerinde kullanmak üzere cihaz veriliyor.”