• BIST 91.074
  • İstanbul : 8 °C
  • Ankara : 6 °C
  • İzmir : 9 °C

“Bilim Dışı Açıklamalar Vatandaşın Sağlığını Tehlikeye ATIYOR!”

Kolesterol ilaçlarının yararsız olduğu yönündeki açıklamaları “bilimsellikten uzak” olarak değerlendiren TKD Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, “Bilimsellikten uzak olan bu açıklamalar, kamuoyunda ve hekim camiasında büyük tedirginliğe yol açtı”dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD),  son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan  “Kolesterol ilaçları gerekli mi?” yönündeki tartışmalara son noktayı koydu.  Bu konuda bugün İstanbul’da düzenlenen Basın toplantısına TKD Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aksoy ile ünlü kalp cerrahı Prof. Dr.Birgül Sönmez katıldı. Konuşmacılar  kan kolesterol yüksekliğinin kalp damar hastalığına yıl açtığını ve , kan kolesterolünü düşürmede en etkili tedavinin statinler olduğunun altını çizdiler.

Statin olarak adlandırılan kolesterol ilaçlarının yararsız oldukları ve yan etkileri nedeniyle kullanılmaması yönünde yapılan açıklamaların bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen TKD Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, bu asılsız açıklamaların kamuoyunda büyük tedirginliğe neden olduğunu ifade etti ve ”Pek çok hasta, kullanmakta olduğu ilacı kullanıp kullanmayacağı konusunda kafasının karışık olduğunu anlatıyor. Yine birçok hastanın da ilaçlarını ve kolesterol tedavilerini yarım bıraktıklarını biliyoruz” dedi.

HER ÜÇ HASTADAN BİRİNİ TEDAVİ EDİYOR

Bu açıklamalarla; kan kolesterol seviyeleri ve koroner kalp hastalığı arasındaki kuvvetli, bağımsız ve sürekli bir ilişki görmezden gelinerek halkın yanıltıldığını belirten  Prof. Dr. Ergene şu bilgileri verdi:

“Tüm kardiyoloji camiasının çok iyi bildigi Framingham çalışmasının 26 yıllık takipli verilerine göre kolesterol değerleri 150-200 mg/dl arasında ise mutlak koroner kalp hastalığı riski yüzde 20’dir. Yani beş kişiden biri koroner kalp hastalığına yakalanmaktadır. Eğer kolesterol seviyesi 225 mg/dl ise mutlak koroner kalp hastalığı riski yüzde 40’a çıkmaktadır. Kolesterol seviyesi 300 mg/dl ve daha fazla ise, mutlak koroner kalp hastalığı riski yüzde 90’dır.  Kötü kolesterol ile 1990’lı yılların başından bu yana yapılan tüm çalışmalar, kolesterol düşürücü ilaçlardan olan statinler ile kan kolesterolünün düşürüldüğü ve kalp hastalığı riskinin yüzde 30 oranında azaldığını göstermiştir. Yani statin tedavisi ile nisbi olarak her üç hastadan biri yarar görüyor.”

“KOLESTEROL İLAÇLARI YAN ETKİLERİ EN AZ OLAN İLAÇLARDANDIR”

Son 20 yılın en önemli  keşiflerinden olan statinlerin koroner kalp hastalığında oynadıkları çok önemli rolün gölgelenemeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Ergene, statinlerin bugüne kadar koroner kalp hastalığında ölümü, kalp krizini ve felci engellediği bilinen en etkili tedavilerden bir tanesi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ergene sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Kardiyoloji Derneği’nin yaptığı TEKHARF çalışmasına göre Türkiye’de 50-59 yaş aralığında koroner kalp hastalığı görülme olasılığı  yüzde 13’tür. Son nüfus sayımına göre Türkiye’de bu aralıkta yaklaşık 6,5 milyon insan yaşamaktadır. Bu duruma göre 50-59 yaş aralığında 850 bin kişide koroner kalp hastalığı mevcuttur. Bu da iyi bir kolesterol düşürücü tedavi ile 250 bin kişiyi ölüm, kalp krizi ve felçten koruyabiliriz anlamına geliyor. Bilindiği gibi ilaç olarak kullanılan kimyasal veya organik maddelerin tümünün az veya çok yan etkileri mevcuttur. İşin ilginç yanı kolesterol düşürmede kullandığımız statinler, bugüne kadar bulunan ilaçlar arasında yan etkileri en az olanlardan biridir.”

ÖNCE SAĞLIKLI YAŞAM

TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aksoy ise, “Türk Kardiyoloji Derneği olarak önceliğimiz kişilerin hasta olmamalarını sağlamaktır. Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde yaşam tarzımız çok önemli bir rol oynuyor, doğru tercih yaptığımız takdirde kalp - damar hastalıklarını yüzde 80 -85 oranında önleyebiliriz. İlaçlar, hastalarımızın sağlıklı yaşam tarzı uygulamalarını hayata geçirmekte başarısız kaldığı durumlarda başvurduğumuz yöntemlerden sadece birisidir. Sağlık konusunda hastaların doğru bilgilere sahip olması sağlıklı bir toplum için büyük önem taşıyor. Derneğimiz de yıllardır bu yönde kampanyalar gerçekleştiriyor” dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği üyesi Prof. Dr. Bingür Sönmez ise halkı bilimsel olan açıklamalara dikkat etmeleri çağrısında bulundu:

"Biz 3-5 ceviz yiyin, zeytinyağını tercih edin diyoruz. Halkımız bunun yerine bir su bardağı zeytinyağını, bir avuç cevizi tercih edebiliyor. Bunların hepsi doktorun önerisiyle abartılmadan olmalı. Yumurtada tüketilebilir. Yumurtada 200 mg kolesterol var. Günlük kolesterol tüketiminiz 300 mg geçmediği sürece yumurta tüketilebilir. Kolesterol düşürücü ilaçları mutlaka kardiyoloji uzmanları önermeli. Halkımız da doktorlarının da tavsiyesine uyum sağlamalıdır."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.